Zoeken in deze blog

donderdag 29 juni 2017

Duurzaam feesten: je verjaardag vieren

In 2012 schreef ik voor Netwerk Bewust Verbruiken enkele stukken over duurzaam feesten. Omdat ze eigenlijk nog altijd wel 'van dezen tijd zijn' herwerkte ik hier en daar wat en maakte er een blogberichtje van. Hieronder het herwerkte stuk over duurzaam je verjaardag vieren.
Iedereen viert zijn verjaardag wel eens met een groot feest. Slingers, ballonnen, hoedjes, toeters en bellen horen daar uiteraard ook bij. Maar na zo’n feestje hopen de zakken afval zich op. Weggegooide cadeauverpakkingen, rondslingerende ballonnen in de tuin en dozen vol wegwerpborden en –bestek. Wat zou zo’n feestje voor onze ecologische voetafdruk betekenen? Hoog tijd om onze verjaardag op een duurzame manier te vieren!


Versiering


Meestal begint de versiering bij het uitkiezen van ballonnen. Voor zij die een duurzaam feest tegemoet gaan zijn er ballonnen uit FSC- rubber. Ze bestaan uit 100% plantaardige materialen en breken binnen de zes maand volledig af! Zelf de verpakking is afbreekbaar en bedrukt met plantaardige kleurstoffen.

Na de ballonnen komen de slingers. Op kinderfeestjes kan het maken van slingers een leuke activiteit zijn. Verzamel enkele weken op voorhand gekleurd papier, oude lintjes, oude stofjes,… en geef ze samen met enkele lijmstiften, rollen plakband, oude touwen,… aan de kinderen. Nadien kunnen ze de feestruimte zelf versieren!

Is de jarige het knutselen ontgroeid? Dan kan je kiezen voor vlaggetjes van onder andere Cocobohème. Deze vlaggetjes zijn volledig geproduceerd in Frankrijk en bovendien hebben ze een leuk effect: ze zijn fosforescerend in het donker! Handige harry's of harriettes kunnen uiteraard altijd zelf aan de slag met een naaimachine, lint en wat oude T-shirts of andere lapjes stof.

Eten en taart

Snoepgoed, chips, pannenkoeken en taart zijn dingen die doorgaans niet ontbreken op feestjes. Om te beginnen is het belangrijk om geen overschotten te hebben. Start dus met een blaadje papier en bereken goed hoeveel je van wat nodig hebt. Vervolgens kan je je boodschappenlijst maken om naar de winkel te gaan (per fiets, te voet of met de bus). Probeer zo vaak mogelijk voor grootverpakkingen te kiezen om afval te vermijden! Nog beter is natuurlijk een (fiets)ritje naar de verpakkingsvrije winkel. Verzamel een hoop bokalen en pottekes en vul ze daar naar hartelust met bloem, suiker, amandelschilfers,... Een blogbericht over verpakkingsvrij winkelen staat op mijn to do lijstje, dus binnenkort meer daarover.

Het is leuk om voor zelfgemaakte cakes, koekjes en taarten te kiezen. Let dan wel op bij het kopen van de producten uit welk land ze komen. Kies je toch voor een exotisch product? Ga dan na of ze het fairtradelabel bezitten.
Heb je al eens gedacht aan fairtradechips en -koekjes? Sommige van deze koekjes en chips zijn ook nog eens van biologische oorsprong. Zo vang je meteen twee vliegen in één klap!
Op al deze producten kan je steeds de plaats van herkomst terugvinden. Vind je een fairtradegarantielabel terug? Dan kan je er vanuit gaan dat de boeren in het zuiden er een eerlijke prijs voor gehad hebben. Ga je voor bio? Kijk dan zeker na of het product in de EU geproduceerd is. Dit kan je terugvinden naast het biogarantielabel.

Maak je zelf niet graag taarten? Ga eens op zoek naar een biobakker in de buurt. Ook zijn er toffe initiatieven die lekkere vegan taarten en dergelijke verkopen zoals Madam Bakster. 

Bij een hapje hoort uiteraard ook een drankje. Kies voor drank in grote, glazen flessen. Deze zijn herbruikbaar en meteen een pak vriendelijker voor het milieu! Je kan kiezen voor fruitsappen van bij ons of fairtrade frisdranken. Ook voor bieren en wijnen bestaan er bio- en fairtrade alternatieven.

Dit alles hoort natuurlijk op een netjes gedekte tafel te staan. Kies deze keer niet voor een papieren tafellaken, maar ga voor een kleurrijke stoffen versie. Zet daarbovenop eens echt bestek en borden om het plaatje compleet te maken. Heb je een kinderfeestje en ben je bang om je servies in brokken van de grond te moeten rapen? Kies dan voor plastic, houten of bamboe herbruikbaar eetgerei.
Heb je echter geen zin in een afwas (met biologisch afbreekbaar afwasmiddel uiteraard)? Kies dan voor ‘eetbare verpakkingen’ zoals toastjes, blaadjes witlof, sla,… Gezond, lekker, geen afval én geen afwas!

En tot slot als kers, of beter kaars, op de taart kan je kiezen voor bijenwaskaarsjes. Bijenwas is een duurzame en natuurlijke grondstof en komt voor in verschillende kleuren. Van lichtgeel tot donkeroranje. Bovendien gaan bijenwaskaarsen lang mee, dus kan je ze verschillende keren gebruiken.

Cadeaus en bloemen

Elke verjaardag opnieuw is het weer zuchten en puffen om een leuk, origineel cadeau te bedenken. Zal de jarige blij zijn met het cadeau, heeft hij of zij dit al in huis,…? Als je weet in welke winkels de jarige vaak vertoeft kan je natuurlijk voor een geschenkbon gaan. Zo weet je zeker dat je cadeau niet in een eenzaam hoekje zal belanden.

Ga je toch liever voor een iets persoonlijker cadeau? Loop dan eens langs in de kringloopwinkel. Vaak kan je daar echte koopjes doen. Heb je daarenboven nog eens een creatieve geest? Probeer dan zeker eens een zelfgemaakt cadeau! Zelfgemaakte juweeltjes, een leuk fleurig kleedje of een opgeknapt tweedehands bijzettafeltje scoren altijd wel hoog!

Ben je uitgenodigd door een ecominded persoon? Waarom geef je dan geen aandeel in een windmolenpark, een bos, een boom of een andere duurzame investering cadeau?
Ook een abonnement bij een ecotijdschift of een lidmaatschap bij een natuur- of milieubeweging kan een origineel cadeau zijn.

Voor kinderen kan je gaan voor FSC- gelabeld houten speelgoed. Leuk om mee te spelen en als ze ouder worden en het speeltje ontgroeien kan het een mooi pronkstuk worden op de kast.
Heb je toch nog niet gevonden wat je zocht? Ga dan voor een fairtrade of bio geschenkenmand, een bon voor een binnenlandse trip, een bio- cosmetica set (BDIH- of ecogarantie) of voor een biologisch groentepakket van een lokale boer.


Natuurlijk kan je het ook zeggen met bloemen. Wist je dat je ook fairtrade bloemen kan kopen. Je herkent ze aan het garantielabel. Dit label wil zeggen dat er tijdens de kweek van bloemen en planten die het dragen speciale aandacht voor het verbod op discriminatie, de arbeidsvoorwaarden en de arbeidsomstandigheden is. Daarnaast werd er gebruik gemaakt van de milieuvriendelijkste landbouwpraktijken en zijn genetisch gemodificeerde gewassen en chemische bestrijdingsmiddelen uit den boze. Bovendien krijgt de kweker een eerlijk loon voor deze bloemen.
Er komen ook steeds meer bloemenboer(inn)en tevoorschijn in Vlaanderen. In Gent heb je bijvoorbeeld de bloemetjes van Blommm, Fleur Couleur, het Wijveld,... 

Uiteraard moeten al deze cadeaus ingepakt worden. Koop geen hele rol inpakpapier die nooit opgeraakt, maar ga voor hergebruikt chique. Verzamel oud inpakpapier en lintjes van je eigen (verjaardags)cadeaus, gebruik een oude, leuke poster, een fleurig blad uit een tijdschrift of een oud stofje. Ook een oude koekjes- of schoendoos zorgen voor een origineel cadeau!

Uitnodigingen en happy birthdaykaartjes

Bij een feestje hoort een uitnodiging. Je kan ze zelf maken van oude restjes papier, je kan mensen via e-mail of e-cards uitnodigen of voor een papierloze uitnodiging gaan op een sociale netwerksite.
Uiteraard krijg je op je verjaardag een hoop kaartjes en vaak genoeg zal je er ook zelf enkele moeten schrijven. Kies eens voor een leuk, duurzaam alternatief! Iedereen kent de e-cards ondertussen wel al.

Maar wist je dat er ook –geurloze- schapenkeutelkaartjes bestaan? Sheep poo paper verzamelt schapenkeutels in Wales om ze een tweede leven als papier te schenken. Bovendien zijn er super leuke designs op getekend!
Geen fan van schapen? Geen nood, er bestaan ook leuke plantbare kaartjes. In het papier zitten bloemenzaadjes verwerkt. Zo krijgt je kaartje een tweede leven nadat het stond te pronken op de schouw!

Interessante links en verkoopadressen

-        http://fairtrade.be
-        www.oxfamwereldwinkels.be (snoep, chips, fruitsappen, wijn, bier, frisdranken,…)
-        www.kudzu.be (vlaggetjes, kaartjes, leuke borden & servies, FSC-houten speelgoed,…)
-        www.pajottenlander.be (fruitsappen van bij ons)
-        www.dedriewilgen.be (fruitsappen en bier van bij ons)
-        www.bijenwaskaars.nl (verjaardagskaarsjes)
-        www.natuurpunt.be, www.velt.be, www.bioforum.be, … (tijdschriften en lidmaatschappen)
-        www.bewustverbruiken.be
-        www.labelinfo.be
-        www.biodichtbijhuis.be (groentenpakketten en bioverkooppunten)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vorige posts

En toen Tinderde ik ook...

Tinder, het platform om aan een snelle one night stand te geraken. Maar vind je er ook echt de Mr. Pefect? Ik test het alvast voor je uit...