Zoeken in deze blog

zaterdag 17 juni 2017

(Eco)logisch menstrueren

Tante Marie is op bezoek, de Russen zijn in het land, de rode vlag hangt uit,... Allemaal manieren waarop we in het middelbaar aan elkaar de uitleg gaven waarom we niet mee konden zwemmen. Dit alles deden we liefst zonder de woorden 'regels' of 'menstruatie' uit spreken. Of zoals mijn grootmoeder zei: "ge hebt uw 'vodden' zeker?"
Mannelijke lezers, opgepast, onderstaande blog gaat over de maandelijkse vrouwelijke 'problemen', ge kunt er van leren of ge kunt nu snel weg klikken naar een vorig blogbericht. Aan u de keuze...

Een aantal jaren geleden hoorde ik voor het eerst over de mooncup ofte menstuatiecup. Ik beeldde me een gefoefel tot en met in, met bijhorende horrorverhalen over 'verversen' op het werk/school. Ik hield het bij het gedacht dat mooncups iets voor geitenwollensokken was of vrouwen die thuis werken of op hun werk een toilet met een lavabo in de zelfde ruimte hebben.
Een klein jaar terug vertelde echter iemand waarvan ik het nooit verwacht had dat ze zich een mooncup had aangeschaft. Ze was laaiend enthousiast en toen ik haar vroeg hoe ze dat deed op school of tijdens het uitgaan bekeek ze me eens vreemd. 'Linde toch, ge moet dat maar 2 keer per dag verversen' verzekerde ze me. Waarop ze me een site waar je vrij goedkoop zo'n spul kunt kopen door stuurde en ik aan het bestellen ging.

Mooncups kiezen, 't is nog niet zo makkelijk in het begin. Ze bestaan in allerhande kleurtjes, een aantal maten, verschillende merken en verschillende tsjoepkes om makkelijker uit te halen. Ik ging te rade op het internet en vond deze website om een beetje meer info te vergaren.
Mijn keuze bepaalde ik allereerst door de prijs. 't Was de eerste keer dat ik dat zou testen en ik wou geen tientallen euro's uitgeven aan iets dat ik na één of twee keer gebruiken misschien al moest wegwerpen... Dan kwam er nog de keuze van het uiteinde. Ik hoorde van veel mensen dat ze bij hun eerste cup het steeltje bijna volledig hadden afgeknipt (dat mag) omdat het niet comfortabel zat. Ik dacht: 'met een ringetje kan dat niet, laat ik dus voor een steeltje gaan'. En vervolgens kwam de laatste keuze: de maat. Ik zocht even op wat de gemiddelde vrouw nodig had en koos aan de hand daarvan welke maat van cup ik moest hebben.

Daarna kwam het volgende probleem: maandelijks uitkoken van de cup. Dat moet uiteraard om het boeltje hygiënisch te houden. Ik dacht: nu moet ik naar de kringwinkel om een pannetje te kopen, maar da's ook zo'n gedoe. Een oud huisgenote van mij had een kookpotje speciaal op haar kamer daarvoor, maar ik ken mezelf. Ge laat dat dan staan en voor je het weet staat den enen of den anderen er patatten in te koken (bah)! Gelukkig had de website waarop ik mijn cup kocht een andere oplossing: een sterilisator. Da's een soort bekertje met deksel waar je je schoongewassen menstruatiecup in stopt, vervolgens 100ml water in giet en met gesloten deksel 3 à 5 minuten in de microgolfoven plaatst. Het enige nadeel aan dit potje is natuurlijk dat het gloeiend heet uit de microgolfoven komt en je er je vingers aan kan verbranden (been there, done that).

Et voilà, een dag voor mijn menstruatie begon kwam mijn pakketje met menstruatiecup en sterilisatiebeker aan. Ideaal om van start te gaan. Ik moet wel eerlijk toegeven het was een gefoefel. Op mijn GSM zocht ik naar 'how to ...' filmpjes op youtube terwijl ik mee aan het sukkelen was. Meisjes, vrouwen, het vraagt wat oefenwerk, maar je geraakt er sowieso! Zoek die filmpjes gewoon ook op, ontdek de 'vouwtechniek voor inbrengen' die bij jou past en ga aan de slag. Tip: trek wat tijd uit als je dat de eerste keer moet doen...

Ondertussen gebruik ik een jaar lang cups en tampons komen nooit meer in mijn winkelkar terecht. Ik had nog een klein pakje liggen van voor de aanschaf van mijn cup zodat ik altijd wel iets reserve bij de hand heb. Moet je eens nadenken hoeveel geld ik al bespaarde... Ik probeer even het rekensommetje te maken:
De goedkoopste tampons in de colruyt kosten 0.09€ per stuk.
Neem dat je er 3 à 4 per dag gebruikt en een 5 tal dagen uw regels hebt.
Dan gebruik je dus minstens (enkel als je de allergoedkoopste tampons gebruikt) voor ongeveer 18.9€ per jaar aan tampons....
Mijn menstruatiecup kostte 14.90€, de sterilisatiebeker 6.50€. Een menstruatiecup kan tot 10 jaar mee gaan... Ik zit dus nog even safe 😊.


Voor mij zijn er een aantal serieuze voordelen aan het gebruik van de cup tegenover tampons:

 • Ik moet persoonlijk (voor iedereen wel anders) slechts 2 keer per dag legen.
 • Je kan er mee slapen, sporten én zelfs zwemmen.
 • Geen risico op de tamponziekte TSS
 • Het is herbruikbaar, brengt dus een pak minder afval met zich mee en je hoeft nooit naar de nachtwinkel te hollen omdat je geen tampons in huis hebt...
 • Wie haar menstruatie tot op de dag kan 'plannen' (en dus regelmatig is) kan de cup al voor de menstruatie inbrengen. Geen 'oeps' momentjes meer.
 • Je bent bewust met je eigen lichaam bezig, je ziet dus op elk moment dat er iets met je lichaam aan de hand is de veranderingen waarop je meteen kan ingrijpen.
 • Geen vervelende geurtjes (hebben veel vrouwen last van tijdens het dragen van tampons of maandverband).

De grootste nadelen aan de cup zijn voor mij:

 • Schoonmaken op vakantie, zeker als je op trektocht gaat. Je moet de cup minstens 1 keer per dag kunnen wassen.
 • Inbrengen aan het begin of aan het einde van je menstruatie kan soms wat lastiger zijn.
 • Het duurt wel even voor je het onder de knie hebt hoe je de cup moet inbrengen (tip: onder de douche vind ik zelf heel wat makkelijker). En ook de juiste vouwtechniek voor jou onder de knie krijgen is niet altijd even simpel...
 • Meestal moet je de cup online aanschaffen aangezien nog niet overal gekend. Gelukkig zijn er veel natuurwinkeltjes en winkels met ecologische en duurzame visie die dit in hun assortiment hebben.
 • Bij een accidentje moeilijker op te lossen dan bij tampons of maandverband. Tip: ik heb altijd doekjes voor intieme hygiëne in mijn handtas zitten voor oeps momentjes.

Er zijn ongetwijfeld nog véél pro's en contra's, je mag ze gerust doorsturen, dan zet ik ze er bij... Wie haar verhaal wilt delen kan dat uiteraard ook altijd. 

13 opmerkingen:

 1. Ik gebruik mijn mooncup nu bijna een jaar en vind het echt geweldig! Mijn grootste pro: ik moet me geen zorgen meer maken over eventuele lekkages. Een tampon of een maandverband is na enkele uren vol en begint dat te lekken. Je moet ook zien dat je altijd nieuwe bij hebt... je mooncup moet ik enkel eens legen voor en na het slapen en ik ben heel de dag safe en moet niets extra meenemen.
  Eent tip voor als je op reis, op kamp of op een festival bent: neem een flesje water mee naar toilet om je mooncup proper te maken en als je geen bij hebt kan je hem ook altijd afspoelen onder het water waar je mee doorspoelt. Ik weet het, dat klinkt vies, maar dat water is perfect proper en zelfs drinkbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toevallig net zo'n mooncup aangeschaft & nu vol ongeduld aan het wachten op men regels... Dat zal jammer genoeg wel op kamp zijn, dus hopelijk verloopt alles volgens zoals het hoort te gaan. Het correct inbrengen lukt alvast goed, maar moet wel zeggen dat ik schrok toen ik zag hoe groot dat ding wel was! Iemand nog tips voor op kamp & de eerste keer mooncuppen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat je op kamp best kan zorgen dat je zoals Jana zegt altijd een flesje water mee neemt naar de hudo. Ik vind persoonlijk van die hygiënische intieme doekjes wel een voordeel om bij te hebben. Dat voelt toch iets properder aan vind ik :).
   Je mooncup nat maken alvorens in te brengen kan ook makkelijker zijn... Sommige vrouwen gebruiken ook glijmiddel op waterbasis om makkelijker in te brengen.
   De mooncup ziet er inderdaad groot uit, maar doordat die flexibel is maakt dat niet zo veel uit.
   Neem misschien wel een schaar mee voor moest het stokje om uit te trekken lastig zitten. je mag het gerust korter of zelf helemaal af knippen als dat nodig zou zijn...

   Verwijderen
 3. Het idee achter de mooncup vind ik heel goed. Maar zelf zou ik hem niet gebruiken om dezelfde reden dat ik tampons niet fijn vind. Ik vind het niet prettig om iets in mijn lichaam te dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het overwogen om er eentje aan te schaffen, maar met mijn nieuwe spiraaltje ben ik nog maar zo weinig ongesteld dat een inlegkruisje genoeg is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het idee van dit soort alternatieven een beetje eng. Is persoonlijk hoor. Misschien moet ik het gewoon een keertje proberen op een dag dat ik thuis ben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt mij ook het beste als je er voor open staat om het te proberen. Tijdens een lang weekend of zo als je thuis bent is ideaal!

   Verwijderen
 6. Ik snap alle voordelen, maar het lijkt me echt nog steeds niets. Sorry...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben niet zo'n fan van cups, mij lijkt het heel onhandig (en een beetje vies) on the go :/ Ik gebruikt het liefst tampons of een klassiek verbandje eerlijk gezegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik lees er de laatste tijd veel over en toch weet ik niet of het iets voor mij zou zijn.. om de een of andere reden schrikt het af

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Ellen
   Het lijkt in het begin allemaal een beetje eng, dat had ik ook. Maar nu ben ik er zo tevreden over dat ik er dus over blog ;)

   Verwijderen
 9. Wel een goed idee maar niks voor mij omdat ik tampons ook helemaal niks vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik snap de voordelen, mmaar toch lijkt het me niet echt wat. En nu ik zwanger ben niet nodig haha. Groetjes Madelon

  BeantwoordenVerwijderen

Vorige posts

En toen Tinderde ik ook...

Tinder, het platform om aan een snelle one night stand te geraken. Maar vind je er ook echt de Mr. Pefect? Ik test het alvast voor je uit...