Zoeken in deze blog

dinsdag 20 juni 2017

Spelreview: iKnow

Ik woon samen met 4 huisgenoten in een gezellig huisje in de Brugse Poort te Gent. We eten regelmatig samen en als we tijd hebben spelen we al eens graag een gezelschapsspelletje. Een paar maanden geleden begonnen we met Trivial Pursuit, bij iedereen wel gekend. Omdat we dat zo vaak speelden ging ik op zoek naar een gelijkaardig spel (quizvraag achtige dingen) op bol. En ik vond iKnow, een tof quizspel waarbij je het nog meer tegen elkaar kan opnemen dan bij Trivial.


i Know begint bij een super simpel uitziend spelbord. Iedereen heeft 2 soorten 'pionnen': een iKNOW en een iBET van dezelfde kleur. Er zijn 4 categorieën van vragen: Mensen, De aarde, Producten en kunstwerken en Feiten en gebeurtenissen. Deze worden voorgesteld door een kleur (de bolletjes in de hoeken van het spelbord). Tijdens een ronde is er telkens 1 voorlezer (hij of zij speelt niet mee met de quiz tijdens deze ronde) en de rest mag spelen voor de vraag en gokken op de kennis van de anderen. De speler die links van de lezer zit begint.

iKNOW pion
Als eerste komt de iKNOW pion aan de beurt. Dit is de pion met de vierkante onderkant. De speler links plaatst zijn iKNOW pion op een vierkant vakje nadat de lezer het onderwerp verklapte. In het geval van de gele vraag (producten en kunstwerken) is dit dus 'Welke horecaketen?'. Je ziet op bovenstaande foto's dat de vierkante vakjes bolletjes bevatten net zoals de vragenkaart. Die bolletjes staan voor het aantal punten. Wil je 3 punten verdienen en denk je veel van 'horeca' te weten in dit geval? Dan zet de eerste speler in op het vakje met drie bolletjes. Met de klok mee plaatsen de andere spelers dan ook hun iKNOW pion op het bord.

iBET pion
Nu komt (het voor mij toch) leukste stuk: inschatten hoe goed of slecht de anderen zijn. De persoon die het hoogst op de iKNOWlijn staat begint. Je kan nu kiezen met je (ronde) pion op een van de spelers (behalve op de jouwe natuurlijk) wie het wel of niet gaat weten. (min of plus kant). 
Laat het quizzen beginnen
Als iedereen z'n pion gezet heeft lees de lezer de eerste tip voor aan de eerste persoon in het iKNOW rijtje. Spelers die op een vakje van 3 punten staan krijgen 1 tip. Spelers die voor 2 punten spelen, 2 tips, spelers die voor 1 punt spelen 1 tip. Je hoort dus het antwoord van de andere spelers al als je achteraan staat.


Puntenverdeling
Spelers die juist geantwoord hebben krijgen punten naargelang de plaats op het bord waar hun iKNOW pion stond. Heb je niet juist geantwoord dan krijg je niets.

Vervolgens komt de plaatsing van de iBET pion. Heb je juist gegokt op je medespeler? Dan krijg je 1 punt. Gokte je fout? Dan gaat er een punt af. De voorlezer krijgt 2 punten (voor de moeite).
De speler die in de vorige ronden juist geantwoord heeft kiest de categorie voor de volgende vraag. Als niemand juist geantwoord heeft schuift de categorie gewoon een plaats naar links. Als die dus op de gele bol stond, verhuist die naar blauw. De punten kunnen worden bijgehouden door fiches die je makkelijk op je iBET pion kan schuiven. Een witte fiche is 1 punt waard, de zwarte 5 punten.

Winnen doe je door als eerste 20 punten te halen.
Eigen bevindingen over het spel
Persoonlijk vind ik iKNOW beter in elkaar zitten dan Trivial. Bij Trivial zijn vragen vaak ouderwets, passé en moet je een beetje geluk hebben. Bij een grote groep spelers moet je ook lang wachten op je beurt waardoor het snel een saai spel kan worden. Bij iKNOW speel je elke ronde mee. Als je over een bepaalde categorie niet veel weet kan je makkelijk mee spelen door je onderaan het iKNOW lijntje te plaatsen en te hopen dat je mede spelers het weten.
Naast het weten is er ook het gokken. Hierbij kan je je beste pokerface opzetten en doen alsof je echt niet weet over wat het gaat. Je moet dus ook spelers op die manier inschatten.
Er zitten vragen van zowel België als Nederland tussen. Die Nederlandse vragen maken het soms lastig om te spelen. Soms kiezen we er als groep voor om die dan te laten vallen.
Door de tips in het spel is het vrij makkelijk om nieuwe dingen bij te leren. Bij Trivial moet je echt al gaan opzoeken op wikipedia of dergelijke als je meer te weten wilt komen over iets.
Je kan iKNOW spelen met 2 tot 6 spelers. De spelregels voor 2 spelers veranderen een klein beetje.
De doos is niet super groot, dus makkelijk mee te nemen op reis of zo. Met de 1600 vragen in de doos kan je wel een tijdje voort.
Er bestaat ook een mini iKNOW spel. Deze heb ik zelf nog niet getest. iKNOW mini speel je met 2 tot 4 spelers en kan je op bol in 2 verschillende versies krijgen: uitvindingen en lifestyle.


De grote, gewone versie van iKNOW kan je voor een 25 tal euro's kopen, iKNOW mini kost ongeveer 12 tot 15 euro afhankelijk van de versie.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vorige posts

En toen Tinderde ik ook...

Tinder, het platform om aan een snelle one night stand te geraken. Maar vind je er ook echt de Mr. Pefect? Ik test het alvast voor je uit...