Zoeken in deze blog

maandag 17 juli 2017

Woeps, Gentse feesten pauze

Haaaaaa, daar zijn ze weer, de Gentse Feesten. Als Gentenaar heb je 2 opties tijdens deze periode: op vakantie gaan en er niets van mee krijgen of gewoon tien dagen knallen... Ik ging voor de laatste optie (en dat is duidelijk aan mijn aantal blogberichten te merken #sorrynotsorry)!

Pleinen die je (volgens mij) moet gezien hebben

Mijn favoriete pleinen zijn sowieso Baudelo en Bij Sint-Jacobs. In het Baudelopark kan je naast hier en daar toffe optredens mee pikken gewoon chillen in het gras met een lekkere cocktail in de hand, even los gaan op de salsa dansvloer (pas op players kom je daar gegarandeerd tegen 😉), genieten van zalige muntthee in de theetent (naast het grote podium),...
Dit jaar staat ook de sportbus op het Baudelo. Een grappig nasaal 'google translate' stemmetje schudde me gisteren bijvoorbeeld wakker 'over 10 minuten gaan we sporten' of zo iets riep het af. Al vind ik het een leuk concept, hier ben ik echt niet mee bezig als ik zit te genieten op de 'wei'....
Naast de sportbus valt het aantal eetkraampjes me ongelofelijk hard op. Dit jaar staan er  kramen tot bijna tegen het podium, een beetje jammer van de grasstrook die jaar na jaar kleiner lijkt te worden, maar wel leuk natuurlijk dat je niet ver hoeft om leuke foodtrucks tegen te komen.
De spiegeltent is echt een tegenvaller. Vroeger kwam je terecht in een mooie 'zaal' vol hout en spiegels, maar de organisatie koos voor groter en minder cosy... Jammer, want ik vond de spiegeltent wel echt een jaarlijks fenomeen... Gelukkig blijven er op vlak van artiesten wel genoeg 'te ontdekken' groepen komen zodat ik er dit jaar ook wel af en toe te vinden zal zijn.
Het grote podium in Baudelo was vroeger gekend als het boombalpodium. Tot grote spijt van mijn boombalkriebels moeten de boomballers het sinds enkele jaren delen met de Lindy hoppers e.d.. Mijn echte Gentse feesten beginnen dus pas in de tweede helft van de week als ik mijn boombalkriebels terug kan boven halen... Maar hé, de muziek nu is ook best ok hoor 😊.

Wanneer je van Baudelo naar Bij Sint-Jacobs loopt kom je in de Bibliotheekstraat een hoop toffe acts tegen. Hier heerst het gevoel van spontaniteit en leuke groepjes van straatmuzikanten en acts. Ook in deze straat heb je een aantal eetkraampjes, maar kan je ook je kennis een beetje bijschaven aan de TTIP bus, kunnen de kinderen terecht in een leuke stand van de WWF rangers en kan je eens een kijkje nemen in de Holy Food market, een kerk die omgebouwd is tot hippe eetlocatie.

Naar Sint-Jakobs zelf ga ik voornamelijk als er een artiest me echt aanspreekt om te zien. Het programma kan je makkelijk online terug vinden, maar voor de smartphone gebruikers onder ons kan je ook gewoon de app downloaden. Daar kan je selecteren op locatie, gratis of genre en zo krijg je meteen een overzicht.

Een must do op de Gentse Feesten is ongetwijfeld de bende van cirQ. Zij maken in de Willem de Beersteeg altijd een plein vol belevenissen. Dit jaar ziet het er alvast veelbelovend uit met hun 'Datakamp', een knipoog naar de digitale leefwereld en de effecten die dat heeft op ons leven... Ik ga het een van de komende dagen sowieso checken!

Tijdens de voorgaande edities vergat ik altijd een beetje om één plein te bekijken in de planning: het luisterplein/Francois Laurentplein. Jammer, want ook hier vind een folk en jazzliefhebber als ik gegarandeerd zijn ding. Dit jaar moet ik maar eens beter planningen checken dus!

Er zijn sowieso pleinen die anderen leuker vinden, maar dat hangt natuurlijk van het genre af en en het 'feesttype' dat jij bent...

Gezond eten en drinken op de feesten?!

Voorlopig hield ik me wel aan het gezondere menu... Ik heb altijd water mee in een herbruikt flesje of drinkbus. Qua drinken werken ze veel met wisselbekers waar je een euro waarborg voor moet betalen, maar die krijg je terug als je die beker terug brengt. Dat is wel echt dik ok, want zo ziet de omgeving van de Gentse Feesten er meteen ook een pak properder (en aangenamer) uit...
Ik hou de komende dagen zeker mijn ogen open voor de gezondere foodtrucks en vul hier dan het lijstje aan...

Ecologisch op de feesten

Ik vertelde net al over de wisselbekers, maar waar ik me dan wel aan stoor is de duizend flyers die er worden uitgedeeld. Helaas nemen nog te veel mensen die aan en zie je die vervolgens achteloos ze op de grond werpen. Soms liggen de straten dus bezaaid met papiertjes in alle kleuren, vormen en maten. Jammer, want als je ze als passant gewoon niet aan neemt hoef je het ook niet op de grond te gooien.
Gisteren werd het me wel weer pijnlijk duidelijk hoe storend vuurwerk is voor de dieren die in de stad leven... De eerste knal weerklonk en van overal zag je vogels vluchten... Jammer, maar dat zal helaas wel altijd 'een dingetje blijven'...
Ik vul dit zeker aan naarmate de feesten vorderen en ik nieuwe dingen tegen kom...

Andere dingen die ik per toeval ontdekte

Gisteren ging ik per toeval op bezoek bij DreamCATchers, een kattencafé. Het is zeker een bezoekje waard, maar je reserveert best wel je tafeltje op voorhand. Meer info over DreamCATchers kan je hier vinden.

Heb jij nog favoriete pleinen, toffe groepen, zalige eetkramen of interessante andere dingen die we gezien moeten hebben? Laat het me zeker weten, ik test ze graag eens uit en ben altijd in voor iets nieuws! Fijne feesten in elk geval, en je weet: nie plooien!
7 opmerkingen:

 1. 10 dagen is best lang zeg! Zeker als je er niet zo'n fan van bent : )

  Ik wens jou in ieder geval heel veel plezier. Maar dat gaat denk ik wel lukken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow 10 dagen feest, daar moet je wel goed op voorbereid zijn, omdat vol te houden

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is inderdaad erg lang zeg. Hier in Warffum kennen we alleen Op Roakeldais. Dat is 4 dagen lang dansen en muziek.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 10 dagen is niet niks zeg, ik zou dat zelf echt niet volhouden haha. Heel veel plezier alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat grappig zo'n kattencafé. Blijft het nog wel een beetje netjes daar hihi?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super netjes echt waar! Je kan er van de vloer eten als het ware...

   Verwijderen
 6. Ik ben nog nooit naar de Gentse feesten geweest whoops. Dit jaar zal het er niet meer van komen maar misschien volgend jaar :)

  BeantwoordenVerwijderen

Vorige posts

En toen Tinderde ik ook...

Tinder, het platform om aan een snelle one night stand te geraken. Maar vind je er ook echt de Mr. Pefect? Ik test het alvast voor je uit...